ROINITA (Melissa officinalis)

 

Organul vegetal utilizat: frunzele si florile speciei aurii.

Utilizare: frunzele proaspete de roinita sunt folosite la asezonarea fripturilor si a numeroase preparate culinare; prin distilare se obtine lichior, ulei si apa de roinita; pe plan medical roinita se utilizeaza la tratarea afectiunilor stomacului, combate balonarile, durerile de cap, insomniile, migrenele, durerile de dinti, urechi si cap, tusea, raguseala si afectiunile cailor respiratorii.

Alte denumiri populare: alamaita, buruiana stupilor, busuiocul-stupului, catusnica, floarea-stupilor, iarba-albinelor, iarba-roilor, izma-stupilor, lamaita, mataciune, melisa, minta, motoaca, poala sf Marii, rapuseaca, roiste, stupelnita, voiosita de albini.

Ecologie si raspandire: intalnita pe locuri uscate, pietroase, luminisuri si locuri poienite din padurile de stejar, pajisti, fanete, tufarisuri, mai ales in regiunile din sudul si vestul tarii, frecvent cultivata; pretentioasa la lumina si caldura, prefera solurile fertile.

Boli in care este utilizata: colici gastrointestinali, colite cronice, dischinezie biliara, insomnii, nevralgii dentare, dureri de cap, ameteli, reumatism.