MURE (Rubus fruticosus)

 

Organul vegetal utilizat: fructele, frunzele tinere, lastarii tineri, uneori radacinile si florile, rar si lemnul.

Utilizare: din mure se prepara sirop, vin, dulceata, marmelada, jeleu; frunzele de mur se folosesc pentru ceai si la tabacit; pulberea de carbune obtinuta din lemnul de mur are intrebuintari medicinale; in medicina se utilizeaza in tratarea multor afectiuni: catar, stari inflamatorii ale stomacului, traiect intestinal, stari de satietate, balonari, diaree persistente, enterocolite, hemoroizi, leucoree etc.

Alte denumiri populare: mur de padure, mur negru, mur paduret salbatic, mura, mur tufos, rug, rug de mure.

Ecologie si raspandire: arbust intalnit de la campie, in regiunea deluroasa si pana la munte, pe la marginea padurilor, tufisuri, raristi de coaste, preferand luminozitatea discreta; rezistent la ger si seceta, prefera soluri nisipo-argiloase, potrivit de umede.

Boli in care este utilizata: bronsite, diaree, enterocolite, boli de rinichi, gingivite, leucoree.