FENICUL (Foeniculum vulgare Mill, Foeniculum officinale All)

 

Organul vegetal utilizat: fructele mature, semintele, tulpina, radacina.

Utilizare: feniculul se intrebuinteaza la asezonarea produselor de patiserie si panificatie; uleiul obtinut din seminte se foloseste la prepararea lichiorului; tulpina este folosita ca furaj pentru vite; medical, feniculul este cel mai utilizat lactogog, stimulent al lactatiei si actioneaza eficient impotriva balonarilor, catarului bronsic, cronic, tusei convulsive, astmei, afectiunilor oculare.

Alte den populare: anason, anason dulce, baden, basamac, chimin dulce, chimion, cumin, fenhiel, finchil, hanus, marariu de casa, malura, molotra, secarea, toaie.

Ecologie si raspandire: cultivata in toata tara, pretentioasa la caldura, prefera solurile nisipo-argiloase bogate in humus si calciu, cernoziomuri sau soluri de lunca.

Boli in care este utilizata: anorexie, infectii faringo-amigdaliene, balonari, colici abdominali, astm bronsic, tuse convulsiva, laringita, faringita, amigdalite.